Yle Kioski

Oletko kokenut asiatonta kohtelua Kelassa tai "sossussa" – kerro tarinasi!

Auta Kioskia jutunteossa! Kerro meille, miten olet joutunut taistelemaan Kelan tai sosiaalitoimiston kanssa saadaksesi sinulle tai läheisellesi kuuluvia tukia. Kokoamme yleisön kertomusten pohjalta laajan juttupaketin suomalaisesta sosiaaliturvasta vuonna 2015.

Julkaistu 10.9.2015 klo 13.15 (päivitetty klo 21.20)

Teksti: Jessikka Aro

Kuvitus: Teemu Kiviniemi

Kioski kertoi viime viikolla Janista, 24, joka joutuu syövän lisäksi taistelemaan Kelaa vastaan: Janin vuokran ja terapian maksua on pompotellut 36 eri Kelan virkailijaa, hänelle on annettu kymmeniä ristiriitaisia tukipäätöksiä ja kehotettu hakemaan tukia, joita ei ole myönnetty. Kahden vuoden tukirumban lopuksi Kela passitti Janin eläkkeelle, vaikka tämä halusi opiskella ja tehdä töitä.

Kelan johtajan Mikael Forssin mukaan Janin paperisota on "yksittäistapaus", mutta hän myöntää Kelan olevan ristiriitaisen lainsäädännön vanki.

Janin tarinan julkaisun jälkeen Kioski sai kymmeniä yhteydenottoja ihmisiltä, jotka ovat kokeneet samanlaista byrokraattista ja mielivaltaista toimintaa Kelassa tai sosiaalitoimistossa. Tarinoiden innoittamana haluamme selvittää suomalaisen sosiaaliturvan nykytilannetta laajemmin, ja pyydämme kaikkia Kelan tai sosiaalitoimiston kanssa taistelleita lähettämään kertomuksensa Kioskille.

MITEN KELAN TAI SOSIAALITOIMISTON KOHTELU SINUUN VAIKUTTI?

Kokoamme kertomuksista laajan jutun ja selvitämme, paljonko Janin kaltaisia "yksittäistapauksia" Suomessa on.

Mitä virastoa kokemuksesi koskee?

Millaista tukea olet tarvinnut Kelasta tai sosiaalitoimistosta?

Millaista mielivaltaista, epäasiallista tai laitonta kohtelua olet kohdannut hakiessasi tukia Kelasta tai sosiaalitoimistosta?

Miten Kelan tai sosiaalitoimen toiminta vaikutti sinuun tai tilanteeseesi?

Valititko tapauksesta eteenpäin esimerkiksi muutoksenhakulautakuntaan, kunnan yksilöasiain jaostoon tai hallinto-oikeuteen? Muuttuiko Kelan tai sosiaalitoimiston toiminta valituksen jälkeen?

Mikä olisi ollut mielestäsi tilanteessasi paras ratkaisu?

Omat yhteystietosi

Kiitos! Tiedot on nyt lähetetty eteenpäin.

Kerro myös, jos olet aina tai pääasiassa saanut asiallista ja järkevää kohtelua osaksesi!

KERRO #SOSSUKOKEMUS LOMAKKEELLA TAI SÄHKÖPOSTILLA!

Haastattelemme myös asiantuntijoita, ja toivomme yhteydenottoja sekä tietoja myös Kelan ja sosiaalitoimistojen työntekijöiltä! Jutun tavoitteena on selvittää, miten Suomi heikoimmistaan pitää huolta vuonna 2015.

Voit lomakkeen sijaan myös lähettää tietojasi osoitteeseen jessikka.aro@yle.fi. Kokemuksia voi jakaa ja aiheesta voi keskustella Twitterissä aihetunnisteella #sossukokemus. Juttuprojektin tarkoituksena on viedä suomalaisten kokemukset poliittisten päättäjien tietoon ja tiedustella mahdollisia parannuksia tilanteeseen.

Ajankohtaisiin Kela-tukiin liittyviin muihin uutisiin voit perehtyä näistä Ylen jutuista:

Opiskelijat ja muut pienituloiset, varautukaa pahimpaan: Kela perii kaiken kerralla ja uhkaa ulosotolla

Kela peruu jo myönnettyjä kuntoutuksia – syynä hallituksen säästöt

Lääkekulut ja lääkärikäynnit kallistuvat - hallitus leikkaa Kelan korvauksia