Yle Kioski

Kioski lataa...

Tältä Venäjän verkkopropaganda tuntuu – suomalaisia saatu uskomaan valheisiin

Informaatiosodan tarkka-ampujat – verkkotrollit – ovat onnistuneet tavoitteessaan: suomalaisen keskustelun muokkaamisessa. Osa suomalaisista on propagandan seurauksena muuttanut mielipidettään Venäjän toimista.

Julkaistu: 19.5.2015

Teksti: Jessikka Aro. Kuvitus: Riikka Kurki. Tekniikka: Tuomo Björksten.

Sulje

Huomio! Tämän jutun ruudulle pomppaavat viestit ovat tyypillisiä trollausviestejä. Saat ne pois klikkaamalla. Trolliviestien tarkoitus on havainnollistaa, miten verkon Venäjä-keskusteluja häiritään.

Venäjän propagandaa verkossa levittävät trollit ovat vaientaneet suomalaisia ja kylväneet heihin pelkoa ja epäluottamusta.

Lisäksi Venäjä-mieliset verkkovaikuttajat ovat manipuloineet suomalaisten käsityksiä Ukrainan tapahtumista ja Venäjän toimista sekä sekoittaneet toden ja valheen rajaa. Tiedot perustuvat suomalaisten Ylelle lähettämiin kertomuksiin, verkon keskustelupalstoilla tehtyihin havaintoihin ja lukuisten asiantuntijoiden haastatteluihin.

Monet suomalaiset kuvaavat pelästyneensä trollausta sekä lopettaneensa Venäjän asioiden seuraamisen ja Venäjä-keskustelun sen takia kokonaan. Kioskin edellisessä jutussa paljastettiin anonyymipropagandistien suosimat verkkosivustot sekä toimintatavat.

Eräs kuvasi trollien vyörytystä palstoilla "ylivoimaiseksi", jonka takia hänen oli pakko "luovuttaa".

Toinen kertoo yleensä vetäytyvänsä keskusteluista, "rauhaa rakastavana ihmisenä". Yksi Ukrainasta ja Krimistä verkossa keskustellut henkilö puolestaan sanoo kärsineensä pelkotiloista sen jälkeen, kun Venäjä-mieliset anonyymiprofiilit olivat nimitelleet häntä ja uhkailleet "vaientamisella".

Päätös voi olla muka-itsenäinen

Suomalaisten reaktiot ovat paitsi huolestuttavia, myös ymmärrettäviä – propagandan, nimittelyn ja valehtelun tavoitteena on vaikuttaa nimenomaan psykologisesti, sanoo eräs verkon informaatiosotaa tutkinut, nimettömänä pysyttelevä suomalainen asiantuntija.

Propagandan teho perustuu Venäjän informaatiopsykologiseen sodankäyntitapaan. Sen johtava taktinen oppi on ajatus "refleksiivisestä kontrollista": kohteelle syötettävän informaation avulla tämä saadaan tekemään haluttuja päätöksiä muka-itsenäisesti.

Muka-itsenäinen päätös voi olla esimerkiksi verkkokeskustelun lopettaminen tai mielipiteen vaihtaminen Venäjän toimista suopeampaan suuntaan.

Hiljentämisen lisäksi toivottu tavoite voi olla myös esimerkiksi kohdehenkilön provosoituminen tai puolustautuminen, sanoo Maanpuolustuskorkeakoulun dosentti Torsti Sirén.

– Jos syytösten kohde puolustautuu julkisesti, vastapuoli saa itselleen näkyvyyttä. Ja jos kohde jatkaa väittelyä tai provosoituna nimittelee takaisin, hän voi joutua kantelujen ja haasteiden kohteeksi, Sirén sanoo.

Ukrainan sodan aikana Siréniä on tämän Venäjä-kannanottojen jälkeen mustamaalattu ja nimitelty muun muassa "fasistisiaksi" sosiaalisessa mediassa ja blogeissa.

Muka-itsenäinen päätös voi olla esimerkiksi verkkokeskustelun lopettaminen.

– Nimittelyt ja mustamaalaamiset tosin taitavat yleisesti "mennä niin sanotusti nimittelijöiden omaan nilkkaan". Suomalaiset ovat asioita tiedostavia ja koulutettuja ihmisiä ymmärtäen, mikä on propagandaa ja mikä ei, joten siinähän nimittelevät, Sirén sanoo.

Kolmas suomalainen asiantuntija allekirjoittaa Sirénin näkemyksen trollien tavoitteesta: trollit pyrkivät neutraloimaan Venäjän toiminnan paljastavia tai muuten päteviä keskustelijoita heidän maineensa pilaamalla. Tunnettu psykologinen tosiasia on, että kielteinen mielikuva vahvistuu helpommin kuin kumoutuu, vaikka uutta tietoa koetettaisiinkin levittää.

– Jos ihmisessä on kerran saatu aikaan todella kielteinen reaktio, tämä suhtautuu jatkossakin samaan asiaan kielteisesti, sanoo työnsä takia nimettömänä pysyttelevä asiantuntija. Myös häntä on Venäjä-trollattu sosiaalisessa mediassa.

Lopputulos on sama, toimi verkkoahdistajana tai väärän tiedon levittäjänä palkkaa saava ammattitrolli tai muista syistä propagandaa levittävä henkilö – joita toimii suomalaisten käyttämillä palstoilla paljon.

Keskusteluketjut lukukelvottomia, totuus kateissa

Monet mielipidevaikuttamisen kohteeksi joutuneet suomalaiset kertoivat, ettei trollaus ole vaikuttanut heihin tai heidän toimintaansa millään lailla.

Samaan aikaan osa kertoi, että verkkoon jatkuvalla syötöllä tuotetut, valheelliset materiaalit ovat vaikeuttaneet Ukrainan tapahtumien ymmärtämistä.

Venäjämieliset trollit ovatkin tuoneet tavallisen kansalaisen elämään maailman, jossa valehdellaan, peitetään ja hämätään, sanoo trollien kohteeksi joutunut turvallisuuspolitiikan bloggaaja ja Twitter-keskustelija Janne Riiheläinen.

Siksi ei hänen mukaansa ole ihme, etteivät ihmiset erota totta valheesta ja kokevat olonsa turvattomiksi.

– Sodassa hajotetaan taloja ja yhteiskunnan infrastruktuuria, informaatiosodassa hajotetaan luottamusta, Riiheläinen sanoo.

Propagandan ja riidankylvämisen takia monet Ukrainaa tai Venäjää käsittelevät keskusteluketjut ovat lähes lukukelvottomia, koska keskustelijat joutuvat vastaamaan anonyymihyökkäyksiin ja oikomaan vääriä tietoja.

Suomen suurimmalle venäjänkieliselle keskustelufoorumille Russian.fi:hin kirjoittavien trollien suurin haitta on, että he provosoivat muita keskustelijoita ja vetävät heidät mukaan riitelyyn, sanoo sivuston ylläpitäjä Veronika Solovian.

Ei ole ihme, etteivät ihmiset erota totta valheesta.

Janne Riiheläinen

Trolleja ei kuitenkaan voi noin vain poistaa, koska he eivät yleensä riko sääntöjä. Ylläpitäjillä ei myöskään ole juuri koskaan täyttä varmuutta siitä, onko käyttäjä trolli vai ei – ja missä trollauksen raja kulkee.

Solovian uskoo, että jos trolleihin puututtaisiin aktiivisesti, palsta leimattaisiin russofobiseksi.

– Emme halua leimautumista. Haluamme positioitua nimenomaan vapaana äänitorvena, jossa kaikki mielipiteet ovat sallittuja. Kunhan mielipiteiden esittäjät eivät riko keskustelujen sääntöjä.

Russian.fi:ssä yhdeksi ratkaisuksi on kehitetty oma "suljettu osasto", jolla kiivaimmat käyttäjät sekä trollaajat voivat riidellä keskenään. "Suljettu osasto" ei näy rekisteröitymättömille käyttäjille lainkaan.

– Lisäksi kiivaimmilta sääntöjä rikkovilta tai palstalla selvästi kielteistä ilmapiiriä aiheuttavilta käyttäjiltä poistetaan pääsyoikeudet palstalle, olivatpa he trolleja tai ei, Solovian sanoo.

Monet suomalaiset levittävät propagandaa itse

Venäjäksi, englanniksi, suomeksi, kuvin ja videoin jaetulla verkkopropagandalla on myös muita vaikutuksia.

Monet ovat itse alkaneet levittää manipuloituja kuvia ja virhetietoja omissa verkostoissaan totena.

– Eräs FB-kaverini on statuspäivityksensä mukaan alkanut kuunnella mm. The Voice of Russia -nettiradiota sekä lukea Verkkomedia.org-sivustoa. Hänen omat kommenttinsa FB:ssa ovat alkaneet värittyä hyvin Putin- ja Venäjä-myönteisiksi, joka tuntuu minusta hieman yllättävältä ja oudolta, kertoi eräs suomalainen.

Ryhmissä häiritään kaikin mahdollisin tavoin Venäjästä käytävää julkista keskustelua.

Lisäksi monet suomalaiset ovat Ukrainan sodan aikana ryhtyneet propagoimaan Venäjän eduksi aggressiiviseen tyyliin: nimittelemällä Venäjä-keskustelijoita ja puhuttelemalla heitä halveksuvaan sävyyn.

Facebookiin on perustettu lukuisia ryhmiä, joiden jäseniä lietsotaan länsivastaisuuteen, mustamaalataan Venäjä-keskustelua käyviä suomalaisia poliitikkoja, tutkijoita ja muita asiantuntijoita, leimataan suomalaiset tiedotusvälineet epäluotettaviksi ja venäläiset luotettaviksi.

Ryhmissä esimerkiksi tehtaillaan viranomaiskanteluita ja masinoidaan mustamaalaussähköpostituksia Venäjästä kirjoittaneiden toimittajien sadoille työtovereille sekä häiritään kaikin mahdollisin tavoin aiheesta käytävää julkista keskustelua.

Olivat suomalaisten väärän tiedon levittäjien motiivit mitä tahansa, heidän toimintansa tukee Venäjän johdon tavoitteita. Näihin yleensä harhaanjohtavasti nimettyihin ja erilaisten Venäjä-mielisten valeprofiilien suosimiin Facebook-ryhmiin liittyy ja niissä levitettävälle virhetiedolle altistuu koko ajan enemmän suomalaisia.

Entinen Putinin sisäpiiriläinen: ihmiset eivät ole psykologisesti valmistautuneita

Venäjällä jo vuosia käyty informaatiosota, manipulointi ja valheet ovat vaikuttaneet miljooniin venäläisiin, sanoo entinen presidentti Vladimir Putinin neuvonantaja ja nykyinen Cato-instituutin tutkija Andrei Illarionov. Hän irtisanoutui työstään vuonna 2005 ja ilmoitti Venäjän olevan autoritaarinen ja epädemokraattinen valtio.

Venäjän toimia Ukrainassa ennakoinut Illarionov muistuttaa, että nykyaikaisissa informaatioyhteiskunnissa informaatio on hyvin edullinen ase: halpa, tehokas ja valtioiden rajojen yli leviävä.

– Ainoa rajoitus on kieli, mutta kuvia ymmärtävät kaikki, äidinkieleen katsomatta, Illarionov sanoo. Hän esitelmöi viime syksynä Tallinnassa ja kertoi, miten pieni valtio voi varautua infosotaan.

Venäjän valtion viestimet, kuten RT ja myös suomen kielellä nykyään toimiva Sputnik julkaisevat jatkuvasti disinformatiivisia kuvia ja videoita. Maaliskuussa paljastui trollitehtaan valtava kuvapankki, joka on täynnä levitykseen tarkoitettuja, länsijohtajia mustamaalaavia ja muita propagandistisia kuvamanipulaatioita.

Venäjän infohyökkäykset ovat Illarionovin mukaan aggressiivisia ja kyynisiä, eivätkä ihmiset ole psykologisesti varautuneet niihin. Käytössä ovat erittäin vahvat sanat, kuten "natsi" ja fasisti", joiden käyttämistä länsimaissa vältetään.

Mutta miksi informaatiosotaa käydään? Miksi kukaan haluaa tietoisesti manipuloida ja valehdella paitsi omalle kansalleen, myös ulkomaille?

– Tavoitteena on muun muassa luoda hysteriaa, lisätä lojaliteettia johdolle ja taivuttaa vihollinen perääntymään, Illarionov sanoo.

Myös muut maat, kuten Yhdysvallat ja Ukraina, käyvät omaa informaatiosotaansa, mutta asiantuntijoiden mukaan Venäjä on aggressiivisin ja häikäilemättömin. Omista somesotilaista ovat avoimesti kertoneet ainakin Israel, Britannia ja Yhdysvallat.

Suomeen kohdistuvan infosodan vaarallisin vaikutus: epävarmuuden kasvu

Trollien kohteeksi joutuneiden suomalaisten kannattaa nimettömänä pysyttelevän suomalaisen sotilasasiantuntijan mukaan ymmärtää tärkeä seikka: jos heihin kohdistetaan valheita tai mustamaalausta, tekijän motiivi tai päämäärä eivät kestä päivänvaloa.

– Jos kestäisi, tekijän ei tarvitsisi valehdella. Infosodassa ajetaan aina kohteelle epäedullista lopputulosta.

Suomeen ja suomalaisiin kohdistuvalla disinformaatiolla ja Venäjä-trollauksella halutaan muuttaa kansallista mielialaa ja luoda yhteiskuntaan epävarmuuden tunnetta, sanoo puolestaan kyberasiantuntija Jarno Limnéll.

Vaarallisin vaikutus on hänen mukaansa pitkäaikainen epävarmuuden lisääminen: ihmiset alkavat uskoa heille syötettävää väärää tietoa ja menettävät luottamustaan suomalaisiin toimijoihin.

– Ihmisten täytyy ymmärtää, ettei trollaaminen ole tämän tai viime vuoden trendi, vaan pitkäaikaista vaikuttamista. Ilmiö ei myöskään ole katoamassa – se voimistuu tulevaisuudessa, Limnéll sanoo.

Suomen ukrainalainen: en pysty enää katsomaan Venäjän televisiota

Suomessa asuu noin 70 000 äidinkielenään venäjää puhuvaa ihmistä. Kysytäänpä, miten Venäjän propaganda on yhteen heistä vaikuttanut.

28-vuotias helsinkiläinen, työssäkäyvä ja korkeakoulutettu, syntyjään ukrainalainen mies kertoo seuranneensa Ukrainan sodan ajan laajasti sekä venäjänkielistä että englannin- ja suomenkielistä Ukraina-uutisointia ja verkkokeskusteluja.

Nimettömänä työnsä takia pysyttelevä mies kertoo, että propagandaa piilotetaan Venäjän valtion medioissa yhä vähemmän, ja venäjänkielinen sosiaalinen media ja verkko on täynnä "Ukraina on perseestä" -tyylisiä kommentteja – myös musiikkifoorumit ja muut ei-poliittiset palstat.

– Voin kuvitella, että osa kommenteista on maksettuja. Mutta osa on varmasti Venäjän televisiota katsoneiden tavallisten ihmisten mielipiteitä.

Hän itse ei pysty enää katsomaan Venäjän televisiota, koska sen uutisointi on Ukrainan sodan aikana muuttunut aggressiiviseksi. Neuvostoliiton ajalta periytyvässä Tshelovek i zakon -tv-ohjelmassa käsitellään Ukrainaa vain kielteisesti.

Venäjän median propaganda on vaikuttanut perhesuhteisiin.

– Joka jaksossa on ohjelmaa esimerkiksi kiovalaisista vanhemmista, jotka hakkaavat lapsiaan, mies sanoo.

Venäjän median propaganda on vaikuttanut miehen perhesuhteisiin. Hän välttelee puhelinkeskusteluja Venäjällä asuvan isoäitinsä kanssa, koska television takia tämä uskoo vankasti Ukrainan olevan paha ja Venäjän pelastavan Ukrainan.

Koska mies seuraa myös muiden kuin Venäjän medioiden uutisointia, hän on isoäitinsä kanssa eri linjoilla. Hän ei kuitenkaan halua riidellä tämän kanssa, joten helpointa on olla soittamatta mummolle.

Mies ja hänen ukrainalaiset sukulaisensa ihmettelevät, miten propaganda voi upota Venäjällä niin helposti ihmisiin. Aiemmin ukrainalaisten ja venäläisten välille ei ole pyritty luomaan yhtä syvää juopaa.

Nykytilannetta mies pitää sekavana, eikä hän enää tiedä, mihin uskoa. Harras toive on, että sota Ukrainassa loppuisi.

– Henkilökohtaisesti Krimin menettäminen Venäjälle v*tuttaa ihan sikana, koska vietin siellä elämäni parhaita kesiä. Aiemmin Krimillä oli paljon annettavaa maailmalle, mutta eipä ole enää.

Kioskin trollijuttusarjan seuraavassa jutussa keskitytään siihen, miten infosotaa ja propagandaa voi parhaiten vastustaa. Sarjan edellisissä jutuissa kerrottiin Pietarin trollitehtaasta ja lueteltiin suomalaisten käyttämät verkkopalstat, joilla levitetään Venäjä-mielistä propagandaa.

Suomalaiset kertovat: näin aggressiivinen Venäjä-mielinen verkkopropaganda vaikuttaa

"Se häiritsee, oikein sydän alkaa hakata. Ihan kuin Venäjä kävisi sotaa Suomessa."

"Kommentoin verkossa asioita enää vain harvoin – syynä ovat trollit."

Rauhaa rakastavana ihmisenä olen yleensä vetäytynyt [keskusteluista], valitettavasti."

"En enää jaksa seurata ja twiitata Venäjän asioita."

"Vaihdoin keskusteluryhmiä järkevämpään suuntaan. Siellä kuulin joidenkin saaneen tietyillä foorumeilla suoria ja rajujakin uhkauksia."

"Tuttavani pääkoppa on pahemman kerran pehmennyt, tai se on pehmitetty. Tai on mahdollisesti olemassa ihmistyyppi, jolla on taipumuksena uskoa vaihtoehtoisia lähteitä varsin kritiikittömästi."

"Ukrainan kriisin alkuvaiheessa oli hyvin vaikea saada selkeää kuvaa tilanteesta kotimaisista uutislähteistä, kun uutisoinnissa pyrittiin tasapuolisuuteen. Kotimainen media ei tarjonnut mitään selkeää näkökulmaa tai ottanut itse kantaa. Kun itselläkään ei ollut mitään alkunäkökulmaa, oli trollien helppo horjuttaa omaa ajattelua uutisartikkelien kommentoinnilla. Trolleista johtuen oman käsityksen luominen kesti tavattoman kauan."

"On tavattoman raskasta päästä totuuden jäljille. Se vaatii aikaa ja kriittistä lukutaitoa, joten epäilen monen olevan tuuliajolla koko Ukraina-kysymyksen kanssa. Väärän kannan vaihtaminen voi myös vaikeutua, jos faktat opitaan sivuuttamaan. Venäjä-trollaus on todellinen uhka."

Mitä trollaaminen tekee verkkokeskustelulle

"Koko kommentointipalsta alkaa olla trollien valheellisia uutisia ja henkilökohtaisia hyökkäyksiä heitä korjaavia kohtaan."

"[Ukrainaa] käsittelevä ketju on ajoittain liki lukukelvoton, kun Venäjän virallisen tietotoimiston edustajat työntävät sinne tuutin täydeltä propagandaa ja muut keskustelijat tarttuvat täkyyn."

"Trollaaminen johdattaa keskustelun harhaan ja aiheuttaa sekasortoa: keskustelu ajetaan USA:n asioihin, vaikka pitäisi keskustella Putinin vaalivilpistä. Näyttää siltä, että eräs nimimerkki saa kirjoittelusta palkkaa, koska hän pystyy julkaisemaan monta viestiä päivässä. Kaikki keskustelijat eivät huomaa, että joukossa on trolleja, jotka siteeraavat vain Putinin ja Venäjän lausuntoja, ja luulevat niitä tavallisiksi vakaumuksellisiksi ihmisiksi."

"On ollut mahdotonta keskittyä mihinkään aiheeseen ns. normaalien ihmisten kanssa uutiskeskustelujen kautta, kun trollit ovat hallinneet hs.fi:n keskusteluja nyt jo kohta kymmenisen vuotta."

"Painostavaa ja pelottavaa hommaa, johon olen törmännyt somessa. Idea trollaajilla on, että ne haluavat miehittää jonkun palstan ja mitä enemmän ovat äänessä, sitä enemmän saavat painostavaa ilmapiiriä palstalle."

"Olen seurannut kiihtyvää Venäjä-trollailua aika paljon alusta alkaen. Arvioni mukaan tarkoituksena ei ole yrittää saada suomalaisia Venäjä-myönteisiksi ja Nato-vastaisiksi, vaan päin vastoin. Venäjä haluaa, että trolliarmeijan toiminta on tavalliselle ihmiselle näkyvää, jotta he huomaavat, että heihin yritetään vaikuttaa. Tämä aiheuttaa vastareaktion, joka siis on Venäjän todellinen halu. Maan sisäisellä polarisaatiolla, kasvavalla Venäjä-vastaisuudella sekä Nato-myönteisyydellä palvellaan Venäjän sodankäynnin päämääriä. Näin kävi Ukrainassakin."

"Trolleista helposti luulee, että se on isokin joukko. Tosi asiassa se on todella pieni, mutta äänekäs joukko. Paljoilla postituksilla yritetään luoda illuusio siitä, että useimmat ovat samaa mieltä.

"Trollaavat kommentit vahvistavat näkemystäni siitä, että Venäjä pyrkii kaikilla rintamilla sotaan, propagoimalla myös kirjoitettua tekstiä. Suoranaista valehteluahan tämä heiltä on, mutta jonkun pitäisi uskaltaa sano se heille. – – Ei kukaan jaksa trollata, jos ei sitten varta vasten saa siitä palkkaa."

"[Trollit] ovat vahvistaneet kuvaani Venäjän kyynisestä ja systemaattisesta infosodasta."

"[Trollauksesta] voi vain tehdä johtopäätöksen: jotain vakavaa on tekeillä. Ei tuollaisia järjestelyjä tehdä ilman ohjattua ja suunnitelmallista johtoa. Meidän on sitä turvallisessa Suomessa vaikea hyväksyä ajatusmaailmaamme."

"Sosiaalinen media on kyllästetty Venäjä-trollauksella. Hämmästelen myös suomenkielisen kommentoinnin Venäjä-trollauksen määrää. Kommentoija-trollaajien huomaaminen alkaa olla rutiinia eivätkä ne oikeastaan enää häiritse, kun oma käsitys tilanteesta alkaa vakiintua ja tiedän, mihin uutisoijaan voi luottaa."

"Trollien lisäksi suurin ongelma ovat ns. 'hyödylliset idiootit', jotka naiiviuttaan levittävät trollien sanomaa eteenpäin. He kieltäytyvät uskomasta mitään vakuutteluja tai todisteita, jotka todistavat päinvastaista."

"Trollit ovat yksi informaatiosodan aselaji. Ne ovat kuin henkilömiinoja: jos astuu kirjoituksillaan tai kannanotoillaan kielletylle alueelle, posahtaa trolli silmille. Trollaamisella ja koulukiusaamisella on paljon yhteistä: kummallakin pyritään saamaan valtaa, heikentämään toisen asemaa ja saamaan toinen polvilleen. Sivustakatsojat pysyvät kaukana, eivätkä sekaannu."

"Yleisesti voidaan todeta, että jos fakta ja totuus tapahtumista on väriltään valkoinen, niin Gazprom-Median trollaajat tuovat esiin absurdejakin mustia vaihtoehtoja, joita esitetään totuutena ja joihin moni haluaa uskoa ja uskookin, koska he haluavat niin tehdä sillä USA ja länsi on edelleen heitä vastaan kuin muka Suuressa Isänmaallisessa sodassa. Sitten Suomessa väitetään että totuus ei olekaan valkoinen vaan jotain harmaan eri sävyjä, eli siis jotain muuta kuin mitä oikeasti on tapahtunut. Näin sekoitetaan kansaa kuin valamiehistön päätä oikeudenkäynnissä uskomaan johonkin muuhun kuin mihin todisteet ja tapahtumasarjat ovat johtaneet. Hämmennys ja pehmeä voima toimivat rikollisen eduksi."