Yle Kioski

Kioski lataa...

SINÄ
MEDIA
VALTIO

Näin selviät propaganda­vyörystä – Kioski kokosi parhaat aseet trolleja vastaan

Miten Suomen valtio aikoo ratkaista trolliongelman? Entä mitä juuri sinä voit tehdä? Kerromme Suomen valtiojohdon, turvallisuus­asiantuntijoiden ja suomalaisten parhaat vinkit. Voit jakaa Kioskin vinkkikortteja ja tietoiskuja heti paikan päällä verkon trollaustilanteissa!

Julkaistu: 20.5.2015

Teksti: Jessikka Aro ja Mika Mäkeläinen. Kuvitus: Riikka Kurki. Tekniikka: Tuomo Björksten.

Katso ratkaisut valitsemalla tästä:

SINÄ
MEDIA
VALTIO
 

KIOSKIN VINKIT TROLLAAMISEN ESTÄMISEKSI:

ÄLÄ TROLLAA, KIITOS!

STOP TROLLING, PLEASE!

Хватит троллить!

 

TULIKO VASTAAN OUTO KUVA? NÄIN SELVITÄT TAUSTAT

Tätä kuvaa jaettiin suomalaisten nähtäville Facebookissa saatesanoin 'PLEASE MEET THE NEW EUROPEAN COUNTRY – UKRAINE!' Verkkomeedion selvittäessä kuvan taustoja ilmeni, että hakaristit ja muu natsisymboliikka oli manipuloitu kuvaan.​​

Tätä kuvaa jaettiin suomalaisten nähtäville Facebookissa saatesanoin 'PLEASE MEET THE NEW EUROPEAN COUNTRY – UKRAINE!' Verkkomeedion selvittäessä kuvan taustoja ilmeni, että hakaristit ja muu natsisymboliikka oli manipuloitu kuvaan.​​

Venäläisissä viestimissä ja somessa jaetun kuva aitoutta voi yrittää selvittää kotikonstein Googlen kuvahaulla. Se tapahtuu näin:

 • Tallenna kuva tietokoneelle.

 • Avaa Googlen kuvahaku, klikkaa kamerakuvaketta, lataa kuva palvelimelle ja paina ”etsi".

 • Googlen kuvahaku näyttää samannäköiset kuvat.

 • Katso osumista, onko kuva otettu sieltä, missä väitetään. Kuvahaku paljastaa esimerkkikuvan olevan todellisuudessa Moskovasta, vaikka Sputnik väittää sen olevan Krimiltä.

 • Voit rajata hakuosumien päivämäärää selvittääksesi kuvanoton todellisen ajankohdan. Esimerkkikuva on neljä vuotta vanha.

 • Googlen kuvahaku auttaa selvittämään myös, onko kuvaan lisätty elementtejä, kuten esimerkkikuvassa hakaristejä.

Venäläismedia Sputnikin Krimistä kertoneessa jutussa julkaistu kuva, jonka annetaan ymmärtää olevan Krimiltä. Verkkomeedio paljasti kuvan otetun vuosia sitten Moskovasta.​

Venäläismedia Sputnikin Krimistä kertoneessa jutussa julkaistu kuva, jonka annetaan ymmärtää olevan Krimiltä. Verkkomeedio paljasti kuvan otetun vuosia sitten Moskovasta.​

JOS JOUDUT TROLLATUKSI, MUISTA NÄMÄ ASIANTUNTIJOIDEN VINKIT

Kioski pyysi vinkkejä useilta turvallisuusasiantuntijoilta. Näillä pääset eteenpäin, jos disinformaatiotrolli hyökkää kimppuusi verkossa.

 • Älä lannistu, luovuta tai näytä heikkoutta! Muuten trollit pääsevät tavoitteeseensa.

 • Älä ota trollausta henkilökohtaisesti, vaikka se voi tuntua vaikealta.

 • Tarkista trollaavien salaprofiilien taustoja: millaista materiaalia profiili levittää, millaista argumentaatio on.

 • Seuraa monipuolisesti eri tiedotusvälineitä ja vertaile niiden tietoja.

 • Ota ruutukaappaukset talteen. Jos viesti on selkeästi laiton eli sisältää kunniaa tai yksityiselämää loukkaavaa tietoa tai uhkauksia, tee rikosilmoitus.

NÄIN SUOMALAISET KERTOIVAT VASTAAVANSA TROLLAUKSEEN

Keräsimme yhteen Venäjä-trollauksen kohteeksi joutuneilta suomalaisilta parhaat keinot propagandan vastustamiseksi. Voit kokeilla myös näitä:

 • Älä vastaa mitään, jätä kommentit omaan arvoonsa.

 • Blokkaa uutissivustojen kommenttiosuudet pois näkyvistä.

 • Vastaa asiallisesti, perustellen, tyhjentävästi ja liitä mukaan faktat kertova linkki.

 • Raportoi Twitterille, Facebookille tai muiden sivustojen ylläpitäjille asiattomasta kommentista tai ilmianna valeprofiili.

VOIKO TROLLAUSTA SUITSIA TIEDOTUSVÄLINEIDEN KESKUSTELUPALSTOILLA – NÄIN VASTAAVAT UUSI SUOMI JA ILTALEHTI

Kysyimme Ylen lukijoilta, mitä verkkouutisten kommenttipalstoilla mellastaville trolleille pitäisi tehdä. Yleisö ehdotti esimerkiksi nykyistä tarkempaa keskustelujen seuraamista, valvomista ja moderointia, viestien ip-osoitteiden näyttämistä ja häirikköjen bannaamista.

Kysyimme Iltalehdestä ja verkkolehti Uudelta Suomelta kommentteja yleisön ehdotuksiin. Kummassakin kommentteja poistetaan jatkuvasti, tarvittaessa järein ase on porttikielto.

Uuden Suomen blogikirjoittajien rivistöstä on pudotettu joitakin Venäjä-myönteisiä kirjoittajia, kun meno on äitynyt liian kovaksi.

Uuden Suomen päätoimittaja Markku Huusko.

Uuden Suomen päätoimittaja Markku Huusko.

– Joillakin heistä on mennyt vähän överiksi, ja heitä ei enää meidän palvelussamme ole. Meillä on tiukat säännöt, esimerkiksi valheita ei saa levittää, sanoo Uuden Suomen päätoimittaja Markku Huusko.

Huusko ei ole huomannut Uuden Suomen sivuilla järjestelmällistä trollausta, vaan ainoastaan yksittäisiä häiritseviä kommentteja uutisten yhteydessä. Kommentteja poistetaan keskimäärin vain puolisen tusinaa päivässä.

– Trollitehtaasta saattaa tulla joitakin sytykkeitä, mutta Suomessa on kuitenkin paljon sellaisia ihmisiä, jotka omatoimisesti tarttuvat valheellisiin tietoihin ja levittävät niitä, Huusko sanoo.

Huuskon kokemuksen mukaan asialla on “eliittiin kyllästyneitä” ihmisiä, joiden purkausten kohteeksi joutuu myös eliitin osaksi mielletty media.

– Keskustelu on lähtökohtaisesti omalla nimellä ja omilla kasvoilla, mikä vähentää intoa tulla tarkoituksellista puppua jakamaan, Huusko sanoo.

Huuskon mukaan Venäjää sympatisoivien lisäksi aktiivisia ovat myös “islamfoobikot”. Kumpikin porukka tehtailee hänen mukaansa vääriä Facebook-tunnuksia, ja salaliittoteorioita islamisaatiosta levitetään ahkerasti.

Uuden Suomen Puheenvuoro-palvelun etusivulle asti ei väärillä tunnuksilla Huuskon mukaan kuitenkaan pääse. Uudet blogit tarkistetaan, ja jos käry käy, kirjoitusoikeudet lähtevät saman tien, Huusko sanoo.

Trollaukseen ärsyyntyneitä Huusko neuvoo malttamaan mielensä, sillä maailmaan mahtuu mielipiteitä.

– Se kannattaa sivuuttaa, ettei lähde vastaamaan nimimerkkien höpötyksille. Se on loputon suo.

ILTALEHDEN SIVUILLA HEILUVAT LEIMAKIRVEET – VALEHTELU EI KIELLETTY

Iltalehden sivuilla Venäjä-trollausta alkoi näkyä heti Ukrainan kriisin alettua. Venäjä-trollaajat kyseenalaistavat täysin Iltalehden uutiset ja esittävät oman versionsa totuudesta usein Venäjän valtiollisiin uutislähteisiin linkittäen, kertoo lehden päämoderaattori Toni Kivinen.

Iltalehdessä ei ole hänen mukaansa mietitty sitä, pitäisikö suomalaisen median jotenkin taistella trollausta vastaan. Lehden verkkokeskusteluissa heiluvat leimakirveet puolin ja toisin: keskustelijat syyttävät toisiaan "Putin-trolleiksi", "Nato-trolleiksi", "ryssäkiimaisiksi" ja "natokiimaisiksi".

– Usein toisia haukutaan maanpettureiksi. Alle kymmenen ihmistä pyörittää tätä sirkusta, kertoo Kivinen. Iltalehden perusresepti keskustelun pitämiseksi sivistyneillä raiteilla on keskustelijoiden tunnistaminen. Juttuja pääsee kommentoimaan Facebook-profiilin kautta, Kivinen kertoo.

Lisäksi yleisö pääsee ääneen kommentoimalla blogeja sekä osallistumalla keskustelufoorumiin. Vaikka mielipiteet on esitettävä omalla nimellä ja kasvoilla, se rauhoittaa tahtia vain hiukan.

– Paljolti omilla nimillä ihan tavalliset suomalaiset ihmiset ovat ottaneet asiakseen keskustella näistä asioista. Ne ovat hyvin voimakkaasti polarisoituneita mielipiteitä, Kivinen sanoo.

Keskustelun moderointi herättää herkästi vastareaktioita. Bittiavaruuteen heitettyjä trolliviestejään kaipailevat ovat myös soittaneet toimitukseen ja valittaneet viestien poistamisesta.

– Sananvapauskorttia käyttävät eniten ne, jotka eivät ymmärrä sananvapauden merkitystä, Kivinen sanoo. Moderaattoritiimi muistaa hankalimmat vakioasiakkaat, mutta heidän taustojaan ei ole kaiveltu.

Kivisen mukaan Iltalehden keskusteluissa ei kielletä valehtelua, koska lehti ei halua taakakseen ruveta tarkistamaan, mitkä väitteet ovat puuta heinää – siksi keskustelun yleislinja on vapaamielinen.

Ääritapaukset suljetaan keskustelun ulkopuolelle, mutta sekään ei estä yrittämästä uudelleen.

Yksikin, joka jouduttiin estämään asiattoman kirjoituksen takia, palasi takaisin ilmeisesti firmansa Facebook-tilin kautta, Kivinen kertoo.

Feikkiprofiilien ja asiattoman keskustelun pahimpana varjopuolena Kivinen pitää sitä, että keskustelun taso vajoaa huonoimmin käyttäytyvän tasolle.

Kivinen harmittelee, että samalla kun suurin osa keskustelijoista haluaisi rehellistä mielipiteenvaihtoa, häiriköt laukovat törkyä tekaistujen käyttäjätilien suojasta.

Kivinen pitää ongelmallisena ehdotusta siitä, että keskustelijoiden IP-osoitteet näkyisivät keskustelussa julkisina. IP-osoite on numerosarja, joka paikantaa tietokoneen.

Alma Medialla on konsernitason ohje IP-osoitteiden käsittelystä.

– Voimme luovuttaa niitä ainoastaan poliisille silloin, kun käräjäoikeus on määrännyt, että tiedot pitää poliisille luovuttaa, Kivinen sanoo.

Kivinen muistuttaa, että vaikka suurin osa kuluttajien käyttämistä IP-osoitteista on dynaamisia eli vaihtuvia, joukossa on myös niitä, joiden perusteella voi paikantaa käyttäjän tarkan kotiosoitteen.

– Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että käyttäjien IP-osoitteet eivät ikinä kuulu toisten käyttäjien tietoon, Kivinen sanoo.

Ulkomailta tulevaa viestiliikennettä voitaisiin rajoittaa estämällä kokonaisia “IP-avaruuksia”, jotka kattaisivat esimerkiksi jonkin maan. Se kuitenkin rajoittaisi myös ulkomailla olevien suomalaisten mahdollisuuksia osallistua keskusteluun.

Anonyymiverkoista ja -palveluista tuleva kirjoittelu sen sijaan voitaisiin Kivisen mukaan estää.

KOULUTUSTA – EI SENSUURIA

Yleisö ehdotti, että disinformaatiota levittävät sivustot pitäisi sulkea, trollausta pitäisi käsitellä varusmieskoulutuksessa ja kansalaisia pitäisi kouluttaa. Katsotaanpa, mitä valtioneuvostoa tukevan turvallisuuskomitean pääsihteeri Vesa Virtanen ja STT:n uutispäätoimittaja Minna Holopainen vastaavat yleisön ehdotuksiin.

Valtion turvallisuuskomitean pääsihteeri Vesa Virtanen blokkaa loukkaavat trollit.​ Hän ei kuitenkaan missään nimessä kannata disinformaatiosivustojen sensurointia.​

Valtion turvallisuuskomitean pääsihteeri Vesa Virtanen blokkaa loukkaavat trollit.​ Hän ei kuitenkaan missään nimessä kannata disinformaatiosivustojen sensurointia.​

Virtanen ei kannata disinformaatiota levittävien sivustojen sulkemista tai sensuuria – missään nimessä. Sen sijaan hän ehdottaa valheille lyhyitä jälkiä ja nopeita vastareaktioita.

– Olisi hyvä, että mahdollisimman monet tapaukset tuotaisiin julkisuuteen ja osoitettaisiin valheellinen ja väärä tieto.

Viranomaisten olisi myös syytä tehdä vastineensa ja kertoa, miten asiat oikeasti ovat.

– On hyvä, että asia on noussut Suomessa esille ja siitä keskustellaan avoimesti. Media ja mediankäyttäjät osaavat olla varuillaan, Virtanen jatkaa.

Vesa Virtanen on hiukan huolissaan avoimen yhteiskunnan tarjoamien mahdollisuuksien väärinkäytöstä.

– On näennäisasiantuntijoita, jotka esiintyvät asiantuntijoina, mutta esittävät kuitenkin muualta syötettyjä kantoja, Virtanen toteaa.

Virtanen ei halua tarkentaa, keitä hän tarkoittaa.

Trollien taktiikkana on usein esittää täysin absurdeja väitteitä, jotka muiden sitten pitäisi todistaa aukottomasti vääriksi. Näin Virtasen mukaan käytetään hyväksi sananvapauden ja tasapuolisuuden ihanteita. Lääkkeeksi hän tarjoaa medialukutaidon opetusta, koulusta alkaen.

– Jo lapset kuulevat ja näkevät somessa erilaista materiaalia, ja heidän pitäisi miettiä, mikä on totta ja mikä ei.

Koulutus on hyvä vastaus myös STT-Lehtikuvan uutispäätoimittajan Minna Holopaisen mielestä.

STT-Lehtikuvan uutispäätoimittaja Minna Holopainen.

STT-Lehtikuvan uutispäätoimittaja Minna Holopainen.

Koulutus sopii varmasti myös varusmiespalvelukseen, koska informaatiosota on yksi sodankäynnin muoto, Holopainen sanoo kuullessaan, että Ylen seuraajat olivat esittäneet juuri varusmiesten kouluttamista.

Useaa suomalaismediaa ruokkiva STT-Lehtikuva ei somessa mellastaviin trolleihin juuri törmäile, mutta informaatiovaikuttamiseen senkin edestä.

Vaikkapa Ukrainan sodassa molemmat osapuolet yrittävät vaikuttaa, mutta mediapelissä voimasuhde on selvä.

Venäjän kantoja edustava informaatiovaikuttaminen on Holopaisen mukaan paljon järjestelmällisempää, pidempään jatkunutta ja monimuotoisempaa.

Toimittajat ja toimitukset ovat vaikeassa tilanteessa, koska perinteinen ihanne on kuulla joka käänteessä sodan molempia osapuolia.

– Jos jossakin tilanteessa toinen puoli on aivan valhetta, ja toinen edes melkein totta, ja ne pannaan rinnan, niin eihän se tasaveroista ole. Totuus ei ole puolivälissä.

Hänen mielestään tilanne haastaa toimittajat tarkistamaan tosiasioita ihan uudella tavalla. On yritettävä ymmärtää, mitä osapuolten väitteiden takana on.

Trollien tähtäimessä ovat myös yksittäiset toimittajat.

– On iso riski, että törkykampanjan uhalla hiljennetään ennakkoon toimittajat, Holopainen arvioi. Toisaalta hän huomauttaa, että häirinnän sietäminen on ammatinvalintakysymys. Eikä toimittajien Suomessa tarvitse pelätä henkensä edestä, kuten monissa muissa maissa.

STT-Lehtikuvan päätoimittajan mielestä trollausta ruodittaessa pitää olla tarkkana, ettei samalla tingitä ilmaisunvapaudesta.

– On tärkeää välttää sellaista henkeä, että kaikki kyseenalaistava tai erimielinen esiintyminen julkisuudessa olisi trollausta tai informaatiovaikuttamista, Holopainen huomauttaa.

Holopainen puolustaa monipuolista keskustelua ja eri näkemysten esittämistä.

– Kukaan ei saa joutua vaikenemaan trolliksi leimaamisen pelossa, jos hän on tietystä asiasta eri mieltä omilla perusteillaan. Moniäänisyys on samalla tavalla puolustettava arvo kuin totuudellisuus.

VIRANOMAISET VASTAAVAT VÄÄRÄÄN TIETOON FAKTALLA – "EI SELLAISTA VOI KATSELLA VIERESTÄ KÄDET TASKUSSA"

Suomen viranomaiset eivät katso Venäjä-mielistä trollausta enää sivusta: propagandaa vastaan on perustettu "iskuryhmä".

Valtioneuvoston viestintäjohtajan Markku Mantilan mukaan eri ministeriöt alkoivat vuodenvaihteessa tiivistää tiedonvaihtoa saadakseen paremman kokonaiskuvan Suomeen kohdistetusta infovaikuttamisesta. Ministeriöiden edustajat kokoontuvat säännöllisesti valtioneuvoston kanslian johdolla.

Viranomaiset suunnittelevat yhteistyössä keinoja väärien, valheellisten ja jopa provokatiivisten tietojen oikaisemiseksi ja alasampumiseksi.

– Lyhyellä aikavälillä kyse on siitä, että saamme valheelliset tiedot kiinni. Pitkällä aikavälillä puhutaan kansalaisten medialukutaitojen kehittämisestä.

Mantila ei kerro tarkkoja yksityiskohtia ministeriöistä kootun verkoston työstä tai sen suunnitelmista. Kioskin eri lähteistä saamien tietojen mukaan Suomen valtiojohto suunnittelee ja toteuttaa myös paljon muita vastatoimia propagandan vastustamiseksi.

Verkossa on keksittyjä henkilöllisyyksiä, jotka voivat toimia vieraan vallan lukuun.
– Markku Mantila

– Riittänee, kun toteaa, että ilmiö on havaittu ja siihen vastataan, Mantila sanoo.

Suomessa informaatiovaikuttaminen näkyy Mantilan mukaan vääristeltyinä ja suorastaan valheellisina tietoina, kuvamanipulaatioina ja trollaamisena. Informaatiosota ja propaganda ilmiönä on tullut jäädäkseen, ja siihen on varustauduttava "kaikissa kansankerroksissa".

– Sinänsä ilmiö ei ole aivan uusi, mutta Ukrainan kriisin myötä volyymi on noussut. Siksi myös viranomaiset ovat tähän heränneet. Tavoitteena on vaikuttaa päätöksentekoomme, luoda epäluottamusta kansan ja poliittisten päättäjien väliin ja hajottaa rivejä niin kansallisesti kuin EU-maidenkin kesken. Ei sellaista voi katsella vierestä kädet taskussa.

Mantila pitää "huonona uutisena" Kioskin selvityksen tuloksia, joiden mukaan Venäjän propaganda on purrut osaan suomalaisia.

Kansalaisia hän muistuttaa siitä, että verkkokommentit eivät aina ole aitoa mielipiteenmuodostusta. Hänellekin on usein verkkojuttujen kommenttiketjuja selatessa tullut vastaan keskustelua, joka ei vaikuta määrältään tai sävyltään luonnolliselta.

– Avoimessa yhteiskunnassa on hyvä tiedostaa, että verkossa on keksittyjä henkilöllisyyksiä, jotka voivat toimia vieraan vallan lukuun. Julkisella keskustelulla on taipumusta vaikuttaa päätöksentekoon, ja juuri siihen informaatiovaikuttamisella pyritään, Mantila sanoo.

PUOLUSTUSVOIMAT EI TUTKI SUOMALAISIIN KOHDISTUVAA TROLLAUSTA

Suomen puolustusvoimat ei analysoi tai tutki suomalaisiin vaikuttavien verkkotrollien toimintaa, kertoo Puolustusvoimien viestintäjohtaja Mika Kalliomaa.

– Suomella ei ole rauhan aikana syvällisiä intressejä tutkia, millaista informaatiovaikuttamista verkossa tapahtuu, Kalliomaa sanoo.

Puolustusvoimilla ei hänen mukaansa ole omia piilotilejä tai trolleja verkossa vastaamassa Venäjän levittämään disinformaatioon.

Suomalaisiin kohdistuvaan verkkovaikuttamiseen pitää kuitenkin vastata, ja parhaana vastatoimenpiteenä Kalliomaa pitää faktatietojen levittämistä sekä toimivaa suomalaista mediaa ja kansalaisyhteiskuntaa.

– Olennaista on, että kaikki organisaatiot, viranomaiset, poliittinen ja järjestökenttä ovat mukana suomalaisessa keskustelussa. He voivat parhaiten tuoda esiin oikean tiedon.

Kioskin aiemmat trollijutut: vierailimme trollitehtaalla, listasimme trollaajien suosimat sivustot ja toimintatavat sekä paljastimme trollaamisen vaikutukset suomalaisiin.