Yle Kioski

Kioski lataa...

"Luvassa poliittisia raatoja" – näin hallitusneuvottelut ovat edenneet

Kioskin kaavio näyttää yksinkertaistettuna miten hallitusneuvottelujen aitajuoksu on sujunut. Neuvottelujen taivalta kommentoi Ylen politiikan erikoistoimittaja Pekka Ervasti.

Julkaistu: 26.5.2015 klo 16.15, päivitetty 27.5.2015 klo 9.48

Teksti: Emma Grünn ja Nora Kajantie. Kuvitus: Jami Nurminen.

Kioskin yksinkertaistettu versio neuvotteluista:

29.5. MEILLÄ ON HALLITUS!

Jos kaikki on mennyt putkeen ja suunnitelmien mukaan, hallitus nimitetään perjantaina.

Ervasti:

– Tässä on ollut selkeä tekemisen maku ja neuvottelut näyttävät menneen päämäärätietoisesti ja jopa vauhdikkaasti – edellistä hallitustahan tehtiin juhannukseen asti. Tässä näkyy, että kun on tietynlainen porvariblokki ja enemmän ideologista liimaa, se on helpottanut prosessia. Mutta kyllähän tämä vielä testiin joutuu. Nyt alkaa toimintasuunnitelman tekeminen ja arki. Saa nähdä miten käy.

28.5. KESKUSTAN MINISTERIT JULKI

Kello 17 alkaa keskustan kokous, jonka jälkeen pidetään info-tilaisuus jossa puolueen ministerit julkistetaan.

27.5. SUURI JULKISTUSPÄIVÄ

Kello 14 julkistetaan uusi hallitusohjelma. Samalla kerrotaan myös salkkujako puolueiden kesken.

Kello 17 kokoomus ilmoittaa päätöksensä hallitukseen lähtemisestä sekä ministeriensä nimet.

Kello 21 perussuomalaiset ilmoittaa päätöksensä hallitukseen lähtemisestä sekä ministeriensä nimet.

Ervasti:

– Ennen keskiviikkoa tiedämme varmuudella vain puoluejohtajat. Veikkaan, että Olli Rehnille on katsottu ulkoministerin salkku. Perinteisesti tähän vaikuttaa myös sukupuoli. Hallitusta on jo – ennen kuin se on edes muodostettu – röykytetty siitä, että äijät rulettaa, sillä kaikki puheenjohtajat ovat miehiä. Luulen, että on kovat paineet tasata mies- ja naissalkut.

26.5. VÄÄNTÖÄ MINISTERISALKUISTA

Ministerien määrästä ja salkkujaosta neuvotellaan. Myös hallitusohjelman sanamuotoja viilaillaan ja keskitytään puhtaaksikirjoittamiseen.

Ervasti:

– Tästä alkaa inhimillisesti katsoen traagisin vaihe. Ministerimäärää vähennetään, nyt se oli 17–18 ja siitä on tultava uskottavuuden nimissä alas. Prosessi on kova, koska eduskunnassa on paljon ihmisiä, jotka uskovat olevansa päteviä ministereiksi. Tässä tulee nyt sellaisia poliittisia raatoja.

25.5. NEUVOTTELUT LÄHES PURKISSA

Hallitusneuvottelujen keskeiset kysymykset ratkottu. Viimeisiä sovittavia asioita ministerisalkkujen jako. Sipilän mukaan ministeriöiden määrä pysyy samana, eli 12:ssa. Kiistellystä sote-mallista on päästy jonkinlaiseen sopuun.

24.5. 1,6 MILJARDIA & KOLME VUOTTA

Sipilä kertoi 1,6 miljardin euron investointiohjelmasta joka toteutetaan kolmen vuoden aikana. Rahaa on luvassa muun muassa teiden ja rautateiden kunnostamiseen sekä kärkihankkeille (työllisyys, koulutus, biotalous, toimintatavat, rakenteet.)

Ervasti:

– Tämä on se investointiohjelma, jota kiinnostuksella odotetaan: Mitä kohteita ja mistä niihin revitään rahat. Ruvetaanko tekemään ohituskaistoja ketunpolkuihin kepu-Suomessa vai mitä? Voi olla, että Tallinna–Helsinki-tunnelikin saa jotain suunnittelurahaa. Paljon on puhuttu, että meillä on tiestö menossa hunningolle. Kiinnostavaa on nähdä, meneekö homma pieneksi pipertämiseksi vai tuleeko isoja investointikohteita.

HAITTAVEROT

Ylen tietojen mukaan hallitus aikoo korottaa haittaveroja. Ainakin tupakan verotus kiristyy selvästi.

Ervasti:

– Tämä ei yllätys ole. Sipilä on muun muassa sanonut vaalikampanjassa, että euro lisää tupakkiaskin hintaan.

22.5. SOPU VEROLINJOISTA:

Kokonaisveroaste pysyy samana: Pieni- ja keskituloisten tuloverotusta pyritään keventämään – tosin joihinkin muihin veroihin tulee kiristyksiä.

Ervasti:

– Emme vielä tarkalleen tiedä, mitä on päätetty. On kiinnostavaa nähdä, alennetaanko kaikkien verotusta vai painottuuko se vain pieni- ja keskituloisiin. Kokoomus on ajanut sitä, että koko veroasteikon läpi menisi jonkinnäköinen kevennys. Emme tiedä vielä, kun emme ole nähneet paperia.

"VATULOINTIA"

Sipilä ja Soini tuskailivat julkisuudessa neuvotteluiden jumittamista. Osa työryhmistä lopetettiin ja riita-asiat siirrettiin kolmen ässän päätettäviksi.

Ervasti:

– Torstain ja perjantain välillä tuli pieni kriisinpoikanen, ja homma jämähti vähäksi aikaa. Sitten nämä kolme suurta ottivat asiat hoitoon ja neuvottelivat perjantaina keskenään. Leikkauslistasta ja verotuksesta päästiin sopuun, ja se on keskeistä. Tällainen vatulointi ei ole tavatonta. Yleensä jossain vaiheessa draaman kaari vaatii, että tulee kriisi. Ei se muuten ole uskottavaa.

13.5. ENSIMMÄISIÄ LINJAUKSIA: MAAHANMUUTTO, TURVALLISUUSPOLITIIKKA JA EU

Ervasti:

– Isot periaatteelliset linjaukset näistä kolmesta asiasta. Tiedettiin, että puolueilla on näissä asioissa poikkeavia näkemyksiä, mutta mielestäni he klaarasivat sen. Yleinen arvio on, että perussuomalaiset oli tässä asiassa erittäin kompromissihalukkaita.

1. MAAHANMUUTTO: ”Jyrkkä ei rasismille.” Työperäinen maahanmuutto on myönteinen asia. Kiintiöpakolaisten määrä pysyy samana. Ulkomaalaisten rikollisten poistamista maasta nopeutetaan.

Ervasti:

– Erityisesti perussuomalaiset olivat kompromissihalukkaita. Vaalien alla he vaativat, että kiintiöpakolaisten määrää on leikattava, ja nyt todettiin päinvastoin eli pidetään ainakin ennallaan. Takki kääntyi.

2. TURVALLISUUSPOLITIIKKA: Suomi on sotilasliittoon kuulumaton maa. Suomi ylläpitää mahdollisuutta hakea Nato-jäsenyyttä. Jäsenyyden vaikutukset Suomelle arvioidaan.

Ervasti:

– Nato-linjauksessa palattiin neljä vuotta aikaisempaan. Eli nyt ei suljeta pois jäsenyyttä, kuten edellinen hallitus teki, vaan jätetään se kuuluisa optio auki.

3. EU: Hallitus suhtautuu kielteisesti Suomen vastuiden kasvattamiseen eurokriisin hoidosssa. Jäsenvaltioiden vastuuta omista veloista korostetaan.

Ervasti:

– EU-linjaukset ovat vielä aika yleisellä tasolla. Tämä joutuu testiin viimeistään Kreikan kohdalla. Valtiovarainministeri Soini joutuu varmasti laittamaan kielen keskelle suuta.

8.5. HALLITUSNEUVOTTELUT ALKAVAT SMOLNASSA

Säästöissä pyritään luultavasti noin neljään miljardiin.

Ervasti:

– Erityistähän on se, etteivät neuvottelut ole Säätytalolla. He eivät halunneet mennä sinne, koska edellinen epäonnistunut hallitus muodostettiin siellä. He totesivat, että siellä on niin huono karma, että menivät Smolnaan. Ei ole meidän hallitus taikauskoinen, ei...

– Arvio on 4+2+4=10 miljardia. Tämän sopeutumisen hallitus on visioinut tapahtuvan noin vuoteen 2030 mennessä. Alkaneella vaalikaudella se noin neljä.

Lähteet: Valtioneuvoston viestintä, Yle Uutiset ja Helsingin Sanomat.